Je houdt van planten én van je huisdieren maar gaan die twee wel samen? Veel huisdiereigenaren maken zich zorgen of hun kamerplanten niet schadelijk zijn voor nieuwsgierige katten of knabbelgrage honden. Het goede nieuws is dat er genoeg diervriendelijke kamerplanten zijn waarmee je zonder zorgen je huis kunt opfleuren. In deze blog duiken we in planten en huisdieren: welke populaire planten moet je vermijden, en welke huisdiervriendelijke planten kun je juist met een gerust hart in huis halen? We geven ook praktische tips om je planten en huisdieren veilig samen te laten leven. Zo geniet je van een groen én gezellig interieur, zonder gedoe!
Waarom zijn sommige planten gevaarlijk voor huisdieren?
Bepaalde kamerplanten die prachtig staan in huis, kunnen bij katten en honden vervelende of zelfs gevaarlijke reacties veroorzaken. Vaak ligt de oorzaak bij stoffen in de plant, zoals calciumoxalaatkristallen of alkaloïden, die giftig zijn bij inname. Zo bevatten populaire planten als de monstera en veel soorten philodendron zulke kristallen: een hapje ervan kan leiden tot irritatie in de bek, heftige kwijlvorming en braken . Ook de mooie lepelplant (spathiphyllum) staat bekend om zijn sterke luchtzuiverende werking, maar is helaas giftig voor huisdieren . Symptomen variëren van mild (kwijlen, licht braken) tot ernstig (ademhalingsproblemen, orgaanschade), afhankelijk van de plant en hoeveelheid.
Wist je dat volgens het Vergiftigingen Informatie Centrum de lelie verantwoordelijk is voor zo’n 5% van de gemelde vergiftigingen bij huisdieren, gevolgd door de monstera (4%), dracaena (4%) en tulp (3%)? Het is dus geen overdreven luxe om op te letten welke planten je in huis haalt als je viervoeters rond hebt lopen.
Planten die je beter kunt vermijden als je katten of honden hebt, zijn onder andere:
-
Lelies en narcissen – extreem giftig, vooral voor katten (kunnen nierfalen veroorzaken).
-
Dieffenbachia – ook bekend als “domme kel”, veroorzaakt hevige mond- en keelirritatie.
-
Monstera en Philodendron – populaire groenblijvers, maar alle delen bevatten irriterende kristallen.
-
Pothos/Scindapsus (Epipremnum) – makkelijk te verzorgen, maar bij inname erg giftig, leidt tot braken/diarree.
-
Aloe Vera – heilzaam voor mensen, toch giftig bij consumptie door dieren (leidt tot maagklachten).
Gelukkig zijn er genoeg alternatieven. Hieronder zetten we de top 10 diervriendelijke kamerplanten op een rij die zowel mooi staan als veilig zijn voor je huisdier. Deze planten bevatten geen giftige stoffen of prikkels, zodat je met een gerust hart een groen huis kunt creëren waar zowel jij als je huisdieren blij van worden!
9 Diervriendelijke kamerplanten voor een pet-proof huis
1. Goudpalm (Areca Palm)
Als je droomt van een junglesfeer in huis, zijn palmen een uitstekende keuze. De goudpalm (Dypsis lutescens), ook bekend als arecapalm, is een fraaie tropische palm met sierlijke geveerde bladeren en helemaal niet giftig voor katten en honden. In tegenstelling tot sommige andere palmsoorten (let op: de Cycas palm is wél giftig! ) kun je van de Areca palm zorgeloos genieten. Sterker nog, je kat vindt het misschien wel leuk om zachtjes met de lange palmbladen te spelen.
Deze palm is bovendien makkelijk te verzorgen en staat prachtig in een hoek van de woonkamer voor een exotisch accent. Bekijk onze collectie palmen voor meer keuze – van areca tot kentia palm die allemaal diervriendelijk zijn. (Tip: vermijd wel de bladeren als kattenkrab-speeltje; zorg voor voldoende eigen kattenspeelgoed om je plant mooi te houden!)
2. Pannenkoekenplant (Pilea peperomioides)
De pannenkoekenplant is al een paar jaar een absolute hit in huis en gelukkig is deze groene vriend ook lief voor jouw dieren. Met zijn ronde, plat groene blaadjes die op pannenkoekjes lijken, is de Pilea peperomioides een schattige en trendy toevoeging aan je interieur. Katten die graag op planten knagen? Geen probleem bij de pannenkoekplant; een knabbeltje zal geen kwaad kunnen. Bovendien is de Pilea eenvoudig te verzorgen en groeit hij vlot nieuwe blaadjes. Zet ‘m op een lichte plek (geen direct fel zonlicht) en geef regelmatig een slokje water. Deze plant doet echt geen vlieg kwaad of beter gezegd, geen hond of kat. Wil je er zelf een in huis halen? Je vindt ‘m in onze webshop bij de Pilea collectie , klaar om jouw huis (en dat van je huisdier) op te vrolijken!
3. Bromelia (o.a. Ananasplant)
Voor wie wat kleur wil toevoegen zijn bromelia’s een aanrader. Deze tropische plantenfamilie, levert spectaculaire vormen en kleuren zonder giftig te zijn voor huisdieren. Een Bromelia (zoals Guzmania of Vriesea) heeft vaak felgekleurde schutbladeren of bloemen die lang mooi blijven. De ananasplant (Ananas comosus) spant de kroon met een mini-ananas bovenin – een echte blikvanger! Alle bromelia’s zijn diervriendelijk, dus je hoeft je geen zorgen te maken als je kat eraan snuffelt of je hond er per ongeluk aan likt.
Extra leuk: bromelia’s staan bekend om hun luchtzuiverende eigenschappen en sommige (zoals de ananasplant) produceren ‘s nachts zuurstof. Er gaan zelfs geruchten dat een ananasplant tegen snurken helpt (een leuk feitje om te delen, al is het wetenschappelijk niet helemaal bewezen). Hoe dan ook, met een bromelia haal je exotische flair in huis waar iedereen veilig van kan genieten. Je vindt verschillende bromelia’s bij onze bloeiende kamerplanten categorie.
4. Calathea
De Calathea is een favoriet van veel interieurstylisten: grote bladeren met prachtige tekeningen en soms paars getinte onderkanten. Deze plant wordt ook wel de levende plant genoemd, omdat hij ‘s nachts zijn bladeren sluit en ze bij zonsopkomst weer opent een fascinerend schouwspel! Het mooiste is: Calathea’s zijn niet giftig voor huisdieren. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je kitten nieuwsgierig aan een blad snuffelt.
Calathea’s staan zelfs bekend om hun luchtzuiverende kwaliteiten en vochtig-zuidelijke oorsprong, wat betekent dat ze een voorkeur hebben voor een plekje in halfschaduw en regelmatige sproei-beurten (hoge luchtvochtigheid). Er zijn vele soorten Calathea met uiteenlopende bladmotieven, van de gestreepte Calathea Ornata tot de gevlekte Calathea Leopardina. Welke je ook kiest, je huisdier en jij kunnen er veilig van genieten. In onze Calathea collectie vind je diverse soorten om uit te kiezen, zodat je een exemplaar vindt dat bij jouw stijl past.
5. Varens (bijv. Krulvaren)
Varens brengen direct een weelderige, groene sfeer in huis. Gelukkig zijn de meeste varensoorten volkomen veilig voor dieren. Denk aan de klassieke krulvaren (Nephrolepis exaltata, oftewel Boston fern) of de vogelnestvaren (Asplenium nidus). Deze planten hebben geen giftige sappen of bladeren.
Sterker nog, je kat zal misschien graag met de bungelende varenbladeren willen spelen – en dat kan geen kwaad (al moet de pot natuurlijk niet omver gekegeld worden!). Varens houden van wat vochtigere lucht en halfschaduw. Een leuk trendvoorbeeld is de blauwvaren (Phlebodium aureum), met grijsgroene bladeren en een almost metallic glans, die steeds populairder wordt in interieurs . Deze is net als zijn groene soortgenoten diervriendelijk.
Geef varens een plekje uit direct zonlicht en hou de potgrond licht vochtig, dan heb je er lang plezier van. Een overzicht van onze varens (zoals de Asplenium) vind je onder Groene kamerplanten of in de varens sectie van de shop.
6. Stippenbegonia (Begonia maculata)
Stippen zijn hip, en de Stippenbegonia voert die trend aan! Deze plant, officieel Begonia maculata, heeft opvallende olijfgroene bladeren met witte stippen en een rode onderkant. Het goede nieuws: in tegenstelling tot sommige andere Begonia-soorten is déze stippenbegonia niet giftig voor je huisdieren .
Waar de populaire Monstera (met gatenblad) gevaarlijk kan zijn, is de Stippenbegonia erg lief voor jouw kat of hond . Dat maakt hem een ideale blikvanger in huis als je op zoek bent naar iets unieks. Wel heeft deze Begonia een paar gebruiksaanwijzingen: hij houdt van lichte plekken (geen felle zon), regelmatig water maar geen natte voeten, en wat hogere luchtvochtigheid.
Als beloning krijg je er schitterende bladpatronen en in het seizoen zelfs delicate bloemetjes voor terug. Je huisdier zal ‘m waarschijnlijk vooral interessant vinden om naar te kijken – en dat kan gelukkig zorgeloos. Let er wel op dat loshangende bladeren niet te veel worden aangetrokken of beschadigd door speelse huisdieren. Een extra hengel-speeltje voor je kat kan helpen de aandacht bij de plant vandaan te houden
7. Graslelie (Chlorophytum comosum)
De graslelie, of spider plant, is een van de meest huisdiervriendelijke planten die je kunt vinden. Deze retro-groene plant met zijn lange gestreepte bladeren en sierlijke hangende babyplantjes is compleet ongevaarlijk voor dieren. Sterker nog, veel katten vinden de sprieterige bladeren leuk om mee te spelen of zachtjes op te kauwen, gelukkig zonder gevolgen.
De graslelie is bovendien een kampioen in luchtzuivering: volgens een beroemd NASA-onderzoek kunnen de bladeren van deze plant tot 95% van schadelijke stoffen (zoals formaldehyde) uit de lucht filteren binnen 24 uur . Dat maakt de Chlorophytum niet alleen een veilige, maar ook een gezonde keuze voor in huis! Deze plant is super makkelijk in verzorging: hij doet het goed op vrijwel elke plek (liefst halfschaduw of helder indirect licht) en vergeeft je makkelijk als je een keer water geven vergeet. Ideaal toch? Geen wonder dat de graslelie een populaire keuze is voor zowel beginners als ervaren plantenfans met huisdieren.
Je kunt bij ons een graslelie verkrijgen vaak zelfs als onderdeel van een diervriendelijke plantenbox samen met andere veilige soorten. Zo haal je in één keer een pet-proof plantencollectie in huis!
8. Orchidee (Phalaenopsis)
Goed nieuws voor liefhebbers van bloemen in huis: de elegante orchidee (vooral de vlinderorchidee, Phalaenopsis) is niet giftig voor honden en katten. Deze exotische bloeier voegt een sierlijk accent toe met haar prachtige bloemstengels in wit, roze, geel of paars. Doordat orchideeën meestal in hoge potten of op vensterbanken staan, zullen je huisdieren er misschien niet eens bij kunnen.
Maar áls je nieuwsgierige kat toch een blaadje of bloem zou proeven, hoeft dat gelukkig niet tot paniek te leiden. Orchideeën zijn veilig en veroorzaken geen vergiftigingsverschijnselen. Dit betekent dat je zonder zorgen van een bloeiende kamerplant kunt genieten, zelfs met een kat op de vensterbank die ernaast dut. Let er natuurlijk op dat de pot stevig staat; een omgevallen orchidee is zonde van de bloemenpracht. Orchideeën vragen een iets andere verzorging dan de gemiddelde groene plant bijvoorbeeld wekelijkser een dompelbadje in plaats van standaard gieten – maar ze zijn over het algemeen vrij eenvoudig te houden.
Ze houden van veel licht (geen direct zon) en belonen je met weken- tot maandenlange bloei. Neem gerust een kijkje bij onze bloeiende kamerplanten voor mooie orchideeën die zowel jouw huis als je huisdier opvrolijken.
9. Bananenplant (Musa)
Wil je echt uitpakken met een grote, tropische statement-plant die ook nog diervriendelijk is? Ga dan voor een bananenplant! De Musa (bananenplant) heeft enorme, frisgroene bladeren die meteen jungle-vibes geven aan je interieur.
Gelukkig is deze indrukwekkende plant niet giftig voor huisdieren. In het wild eten sommige dieren zelfs van bananenplanten, dus een klein knabbeltje van je huistijger zal niet veel kwaad kunnen – al is het natuurlijk niet de bedoeling dat je hele plant wordt opgepeuzeld. Omdat de bananenplant zulke grote bladeren heeft, vinden katten het misschien heerlijk om eronder te schuilen of ermee te spelen; het ritselt zo leuk. Zorg dus dat je Musa stevig staat (een zware pot kan voorkomen dat een enthousiaste kat de plant omduwt).
Verzorgingstip: bananenplanten houden van veel (liefst indirect) licht en flink wat water, omdat ze van nature in tropische regenwouden groeien. Houd de grond vochtig en geef regelmatig voeding in het groeiseizoen, dan zal je bananenplant geregeld nieuwe bladeren ontvouwen tot ieders bewondering. Nieuwe scheuten rollen zich uit het hart en “ploppen” open tot een vol blad een spektakel waar ook jij en je huisdier van kunnen genieten . In onze Musa collectie vind je verschillende formaten bananenplanten. Een echte aanrader voor een huisdiervriendelijk én stijlvol groen statement!
Tips: Zo leven planten en huisdieren vredig samen
Met de juiste plantenkeuze ben je al een heel eind op weg naar een veilige groene omgeving voor je dieren. Met deze extra tips kun je mogelijke problemen verder voorkomen en zorgen dat zowel je groene huisgenoten als je harige vrienden tevreden zijn:
-
Plaatsing is key: Zet kwetsbare planten buiten bereik van grijpgrage pootjes. Hang bijvoorbeeld planten in hoge hangpotten (zoals bij een macramé-hanger) of gebruik stevige plantenstandaards. Een hoge kast kan ook dienen als veilige zone voor planten die je liever niet aangeraakt ziet.
-
Zorg voor alternatieven: Geef je kat zijn eigen groen om aan te knabbelen, zoals kattengras of een potje valeriaan. Als dieren een eigen, aantrekkelijke optie hebben, laten ze je kamerplanten waarschijnlijk met rust.
-
Stevige potten: Gebruik zware, stabiele potten voor grotere planten, zodat een enthousiaste hond of kat de boel niet omver kan werpen. Ook kun je potten verzwaren met een laag keien. Daarnaast helpt het om potten te kiezen zonder makkelijk losse aarde bovenop – bedek de grond eventueel met decoratieve steentjes om graven te voorkomen.
-
Training en gewenning: Leer je huisdier van jongs af aan dat planten niet om op te kauwen zijn. Bijten ze toch in bladeren, corrigeer ze rustig en bied direct het kattengras of een speeltje aan als alternatief. Consequent zijn loont; de meeste dieren leren prima wat taboe is.
-
Let op snoeiafval: Heb je een plant gesnoeid of verwelkte blaadjes op de grond laten vallen? Ruim dit snel op. Dorre blaadjes kunnen net zo interessant zijn om mee te spelen of te eten, en als die van een giftige soort afkomstig zijn (bijvoorbeeld een gevallen dracaena-blad) kan het nog steeds kwaad.
-
Ken de noodgevallen: Print desnoods een lijstje uit van giftige planten en hang het op binnenkastje, of sla het alarmnummer van de dierenarts op. Mocht je huisdier ooit toch een hap van een verkeerde plant nemen en symptomen vertonen, dan kun je snel handelen. Maar met uitsluitend diervriendelijke planten in huis hopen we dat dit scenario zich niet voordoet!
Conclusie
Een dierenveilig interieur vol planten is absoluut mogelijk. Door te kiezen voor niet-giftige, diervriendelijke kamerplanten kun je zonder angst een fijne groene sfeer creëren waar zowel jij als je huisdieren blij van worden. Of je nu gaat voor grote tropische eyecatchers als de goudpalm en bananenplant, of liever kleine makkelijke planten zoals de graslelie en pannenkoekenplant – er is volop keus. Experimenteer gerust met verschillende soorten om te ontdekken welke het beste passen bij jouw stijl én je huisdieren. Vergeet niet om ook even te spieken op Plantpicker.nl: we hebben een hele categorie met diervriendelijke planten vol veilige opties voor jouw groene huis (bekijk onze voor een greep uit het assortiment).